Print Erfgoedveld >> Musea en collecties >> Museum van de Mijnwerkerswoning - Maasmechelen (Eisden)

Museum van de Mijnwerkerswoning - Maasmechelen (Eisden)

Het Museum van de Mijnwerkerswoning ligt in het hart van de oude tuinwijk rond de gewezen steenkoolmijn Limburg Maas. De tweewoonst werd gebouwd in 1925 en is een mooi voorbeeld van de Engelse 'garden city-architectuur'.
Het Museum van de Mijnwerkerswoning wil illustreren hoe arbeiders in de dertiger jaren woonden.
Met steun van onder andere de plaatselijke inwoners is het huis volledig heringericht. De typische landelijke meubels, souvenirs uit het thuisland, een beeld van Heilige Barbara, speciaal keukengerief en kruiden uit het thuisland, eigentijds behang, specifieke verf- en schildertechnieken, een krakende radio, een originele stroomverdeler... Elke ruimte in het huis is met zoveel mogelijk authenticiteit ingericht naar zijn oorspronkelijke bestemming.

Aan elk object hangt een verhaal vast, het ene al hilarischer dan het andere. Het spuwbakje voor de stoflong-lijder toont echter aan dat het leven in de cité en het werken in de mijn twee kanten had.
Het museum geeft de bezoeker een gevoel van herkenning en maakt toch de afstand in tijd en cultuur duidelijk.


 
Naam:Museum van de Mijnwerkerswoning
Adres:Marie-Joséstraat 3
Gemeente:3630 Maasmechelen
Toegankelijkheid:Van februari tot oktober in de weekends, van 14u tot 18u. Van november tot januari enkel op zondag. Bezoek op afspraak via VVV Maasmechelen 089 76 96 16
Foto: Eddy Daniels
Foto: Eddy DanielsFoto: Eddy DanielsFoto: Eddy Daniels
Developed by DigitalMind - Powered by eXopera
Erfgoedcel:
Paginatitel:
Webadres:/product.php?lang=NL&prodid=132&catid=68&itemno=&pos=6