fbpx

De Limburgse Mijnstreek ademt cultureel erfgoed…

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Cursussen Herdenking Tweede Wereldoorlog

29 april 2017 van 13:00 tot 16:00

€ 8 – € 20

Hoe herdenkt u straks 75 jaar einde van de Tweede Wereldoorlog?
Binnen drie jaar zal in heel wat steden en gemeenten 75 jaar bevrijding worden herdacht. Het moment is aangebroken om na te denken over welke activiteit u wenst te organiseren én vooral wat de blinde vlekken in de kennis over de Tweede Wereldoorlog in uw gemeente, stad of regio zijn. Om organisatoren, onderzoekers en erfgoedorganisaties inspiratie en nieuwe inzichten aan te reiken organiseren FARO, CegeSoma (Rijksarchief), Heemkunde Vlaanderen en het Instituut voor Publieksgeschiedenis drie thematische cursussen. Een gerenommeerd historicus zal het thema en de recentste historische inzichten toelichten. Daarna zal worden ingegaan op de bronnen die u kunt gebruiken, enkele mogelijke onderzoeksvragen en de partners die u kunt betrekken bij het uitwerken van een project. Daarbij worden enkele voorbeelden gebracht ter inspiratie van een lokaal of regionaal onderzoeksproject. Na de cursus willen de partners u graag verder begeleiden bij uw eigen project.

De cursussen zijn bedoeld voor lokale erfgoedorganisaties en individuele heemkundigen die een grondige basiskennis over het onderwerp willen verwerven en deze eventueel willen inzetten voor een lokaal of regionaal onderzoeksproject (niet voor gevorderden).

Cursus 1 | 29 april 2017 | Bezetting, verzet en vervolging (Bruno De Wever, Ugent)
Cursus 2 | 20 mei 2017 | Het lokale bestuur en het dagelijks leven (Nico Wouters, CegeSoma/OD 4 ARA)
Cursus 3 | 10 juni 2017 | Bevrijding, collaboratie en repressie (Koen Aerts, Ugent)

Zie voor meer informatie over de inhoud en inschrijving op de website http://www.heemkunde-vlaanderen.be/hoe-herdenkt-u-straks-75-jaar-einde-van-de-tweede-wereldoorlog/ of neem contact op met Hendrik Vandeginste via hendrik.vandeginste@heemkunde-vlaanderen.be of op 015 20 51 74.

Gegevens

Datum:
29 april 2017
Tijd:
13:00 tot 16:00
Kosten:
€ 8 – € 20
Evenement Categorieën:
,
Site:
http://www.heemkunde-vlaanderen.be/hoe-herdenkt-u-straks-75-jaar-einde-van-de-tweede-wereldoorlog/

Organisatoren

FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed vzw
Heemkunde Vlaanderen
CegeSoma (Rijksarchief)
Instituut voor Publieksgeschiedenis

Locatie

CegeSoma
Luchtvaartsquare 29
Brussel, 1070
+ Google Maps