fbpx

De Limburgse Mijnstreek ademt cultureel erfgoed…

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Viering 15 jaar dialectkoepel Veldeke Bels(j) Limburg

28 mei 2016 van 14:00 tot 18:00

troubadour Piet Stinckens

troubadour Piet Stinckens

Veldeke Bels(j) Limburg, de provinciale koepel van dialectkringen, zet zich al 15 jaar in om de Limburgse streektaal te promoten als levend cultureel erfgoed. De vereniging wil het gebruik ervan stimuleren, in alle maatschappelijke contexten, maar ook de culturele expressievormen – van podiumkunsten tot schone letteren. Op 28 mei viert ze haar derde lustrum in het oude mijngebouw van Houthalen, i.s.m. de plaatselijke heemkring de Klonkviool.

In Nederlands Limburg ijveren al enkele honderden jaren bewuste dialectliefhebbers voor de erkenning van de streektaal. In 1926, dus 90 jaar geleden, resulteerde dit in de oprichting van Veldeke Limburg. In onze provincie draaide de molen veel langzamer. Het duurde tot 2001 eer Veldeke Bels(j) Limburg in Alden Biezen boven de doopvont werd gehouden.

En dat wordt gevierd, op zaterdag 28 mei vanaf 14 uur, in de zalen van Greenville. Na het onthaal bij een drankje worden de aanwezigen door Jean De Schutter rondgeleid door het museum. Dan volgen er enkele korte toespraken, en vervolgens worden de dialecten uit alle hoeken van de provincie in de kijker gezet. We bijten de spits af in het Houthalens: Louis Smeyers brengt bekende anekdotes “uit het Houthalense leven gegrepen”, gevolgd door Vic Lijnen met een verhaal van de Teut.

Twee geboren vertellers komen even later aan het woord: Roger Lemoine in het Sint-Truidens, en Armand Mesotten in het Diepenbeeks. Clem Agten leest Ekselse gedichten voor van Georges Geelen zaliger. Kort voor het einde brengt Frieda Jaeken nog een sketch in het dialect van Niel-bij-As. Tussendoor komen er twee muzikale intermezzi, met de Breese luisterliedjes van troubadour Piet Stinckens. Achteraf, we naderen dan de klok van zes uur, wordt iedereen uitgenodigd voor deelname aan de receptie.

Alles is gratis, maar inschrijven is verplicht – om een goede organisatie toe te laten. Iedereen kan zich tot 20 mei aanmelden via jos.boiten@telenet.be, of eventueel via 011 31 67 67.

Gegevens

Datum:
28 mei 2016
Tijd:
14:00 tot 18:00

Organisator

Veldeke Bels(j) Limburg
Telefoon:
011 31 67 67
E-mail:
jos.boiten@telenet.be

Locatie

Greenville
Centrum-Zuid
Houthalen, 3550
+ Google Maps
Telefoon:
011 39 72 80
Bekijk de site van Locatie