Bacongo Limburg


Expo Bacongo Limburg van 10 oktober 2020 tot en met 3 januari 2021 in Het Stadsmus Hasselt

Congo viert zestig jaar onafhankelijkheid. Tegelijk beroeren Leopold II-standbeelden de gemoederen, betuigt koning Filip zijn spijt, en lopen racisme en racistisch geweld in de kijker. Er is dan ook geen beter moment om stil te staan bij de koloniale periode.

Bacongo Limburg brengt een stukje actuele geschiedenis tot leven. Met getuigenissen en dagboeken, foto’s en films. Welke impact heeft dat gedeelde verleden vandaag nog? Welke rol hebben Limburgers gespeeld in Congo? En Congolezen in Limburg?

Werp samen met de getuigen, Het Stadsmus en zijn partners een kritische blik op een controversiële episode. Wanneer en hoe sluiten we die eigenlijk af? Elk individueel perspectief licht een nieuw tipje van de sluier op. We gaan voorbij de nostalgie en zoeken naar het hoe en waarom. Wat zagen we toen? En wat zien we vandaag?

De expo was gepland van 10 oktober 2020 tot en met 3 januari 2021 in Het Stadsmus. Door de nieuwe coronamaatregelen wordt het museum tijdelijk gesloten vanaf 29 oktober. Hou de website of facebook– en instagrampagina van Het Stadsmus in de gaten voor de laatste updates.

Bacongo Limburg reist daarna rond!

31.03.21 – 18.05.21 | Cultuurcentrum Maasmechelen, Koninginnelaan 42, www.ccmaasmechelen.be.

Voor andere locaties en meer informatie over Bacongo Limburg: www.bacongolimburg.be

Expo Bacongo Limburg i.s.m. AfricaMuseum, Erfgoedcel Mijn-Erfgoed, Erfgoed Haspengouw, Koninklijke Koloniale Vereniging van Limburg, Bibliotheek Hasselt Limburg, gemeente Lanaken, UHasselt, Hand in Hand tegen racisme, Vormingplus Limburg, Vlaanderen en stad Hasselt.