Erfgoeddag 2018In 2018 vindt Erfgoeddag plaats op zondag 22 april met als thema ‘Kiezen’. In het jaar van de lokale verkiezingen roept Erfgoeddag op om te kiezen voor erfgoed. Hoe bepalen erfgoedinstellingen wat wordt bijhouden? Welke beslissingen brengt het digitale tijdperk? Het thema biedt ook de kans om het cultureel erfgoed over verkiezingen te tonen. Hoe werden lokale verkiezingen vroeger geregeld? Of organiseer op Erfgoeddag een erfgoedverkiezing en laat het publiek hun favoriete erfgoed kiezen.

Als vanouds ondersteunt de Erfgoedcel organisatoren in de gemeenten As, Beringen, Genk, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren en Maasmechelen bij de inschrijvingen en ook promotioneel via een huis-aan-huis bedeelde brochure. Aan een deelname aan Erfgoeddag zijn opnieuw dezelfde voorwaarden gekoppeld:
– De activiteit moet (ook) plaatsvinden op zondag 22 april 2018 tussen 10u en 18u
– Het is méér dan een gewone opendeurdag
– De activiteit toont cultureel erfgoed (roerend en/of immaterieel) binnen het thema ‘Kiezen’
– De toegang tot de activiteit is gratis (voor catering kan je natuurlijk wel iets vragen)
Wie nog inspiratie nodig heeft, kan bij ons ook een inspiratiegids opvragen.

Sinds 1 december 2017 kan er ingeschreven worden. Dat kan tot uiterlijk 14 februari 2018. Als deelnemer schrijf je vanaf nu zélf je activiteiten in. Zo kunnen wij én de Coördinatiecel Erfgoeddag beter opvolgen welke activiteiten reeds ingediend werden. Indien je hulp nodig hebt bij het uitdenken of uitwerken van een activiteit, of bij het inschrijven van een activiteit, kan je op ons een beroep doen. Neem contact met ons op en wij maken graag een afspraak, bij ons op kantoor te C-mine of ter plaatse. Als ondersteuning hebben we alvast een formulier voorbereid waarop alles is terug te vinden wat nodig is om de inschrijving te vervolledigen. Je vindt het hier. Indien het niet lukt om zelf in te schrijven kan je ons dit ook ingevuld bezorgen.

Een activiteit indienen kan eenvoudig in drie stappen:
1. Alle deelnemers vragen deze editie een wachtwoord aan omdat het inschrijvingssysteem is vernieuwd via https://2018.erfgoeddag.be/paswoord .
Dit wachtwoord kan de komende edities hergebruikt worden.
2. Ingelogd? Dan ga je automatisch naar https://2018.erfgoeddag.be/nieuwe/activiteit waar je je activiteit(en) kan inschrijven. Druk bij het bewerken steeds op ‘opslaan’ zodat er geen informatie verloren gaat. Ben je klaar met indienen? Wijzig dan de status van ‘Klad’ naar ‘Klaar voor nazicht’.
3. Je lokale coördinator, wij dus, ontvangt de activiteit en kijkt alles een eerste keer na. Vervolgens werken we de status bij naar ‘Klaar voor nazicht FARO’. Na deze controle krijgen zowel de deelnemer als de lokale coördinator feedback om bij te schaven of het seintje dat de activiteit in orde is.

Als deelnemer kan je voortaan blijvend aanpassingen doen aan je activiteit, ook nadat deze werd goedgekeurd én in de eindredactiefase ging. Hoe sneller je inschrijft, hoe sneller je feedback ontvangt en hoe meer tijd je nog rest om bij te sturen.

Ook kan je voor kosten die speciaal voor het organiseren van een activiteit of activiteiten op Erfgoeddag gemaakt worden, per organisator tot 150 euro van de Erfgoedcel terugbetaald krijgen op basis van betalingsbewijzen.

Belangrijk!
• Promotiemateriaal bestellen kan vanaf januari. In het bijgeleverde formulier kan je alvast aanduiden wat je wenst. De lokale programmabrochure wordt ook huis-aan-huis bedeeld. Voor het promotiemateriaal van Vlaanderen betaal je steeds handlings- en verzendingskosten, dus bundelt Erfgoedcel Mijn-Erfgoed de bestellingen zodat ze dit promotiemateriaal midden maart gratis kan bezorgen samen met de lokale brochure.