Erfgoedweek Midden-Limburg


Erfgoedweek Midden-Limburg

Sinds 2018 bundelen verschillende organisaties uit de erfgoedsector hun krachten voor een info- en ontmoetingsdag tussen professionals en vrijwilligers uit de Limburgse erfgoedsector. Al drie edities konden we genieten van inspirerende lezingen en ontmoetingen. Omwille van corona is een grootschalig netwerkmoment in deze tijden echter geen mogelijkheid. Daarom presenteren we een aanbod aan inspirerende presentaties, vooral digitaal, maar een enkele fysiek met inachtneming van de corona-maatregelen. We hopen op die manier het erfgoedvuur ondertussen warm te houden en in het najaar van 2021 elkaar opnieuw te mogen ontmoeten! 

Deelnemen is zoals vanouds gratis, maar inschrijven is verplicht. Ontdek het volledige programma en schrijf je in via: www.erfgoedweeklimburg.online

Datum: 16-20 november
Locatie: Digitaal!


Lezing door Wouter Gheyle van UGent en introductie platform ‘Onder de radar’

Vrijdag 20 november
19.00 – 21.00
uur

De provincie Limburg gaf in 2019 aan het team van Wouter Gheyle de opdracht om een reeks unieke luchtfoto’s uit de Tweede Wereldoorlog te onderzoeken en te digitaliseren. Het team ontdekte in het Amerikaans Nationaal Archief maar liefst 810 luchtfoto’s die de Duitse en Amerikaanse luchtmacht tussen 1944 en 1945 namen. Samen dekken de foto’s het volledige Limburgse grondgebied, geven ze een heel goed beeld van de provincie in haar toenmalige vorm en vormen ze nu de basis voor het nieuwe erfgoedplatform onderderadar.be . Daar kan je grasduinen tussen de Duitse en Amerikaanse luchtfoto’s, maar ook je eigen verhaal en materiaal inzenden. Limburg heeft immers ontelbaar veel locaties die tot op heden geheimen uit de Tweede Wereldoorlog verbergen. Tijdens het webinar krijg je achtergrond en begeleiding bij dit boeiende project.

Een webinar aangeboden door PCCEErfgoedcel Mijn-ErfgoedIOED Kempen en MaaslandIOED Lage Kempen en Monumentenwacht voor Erfgoedweek Midden-Limburg 2020.