Grabbel- en babbeltas


tasOns cultureel erfgoed zit opgeborgen in het geheugen. Om dit te laten heropleven kan je reminisceren (stimuleren van herinneringen), om een band te creëren tussen mensen, om de eigenwaarde te versterken, om unieke verhalen over vroeger en nu te doen opborrelen… De ‘Grabbel- en babbeltas’ nodigt dus uit om in groep over het verleden te spreken. Interessante verhalen kunnen worden opgenomen met een handcamera. Sommige verhalen kunnen té uniek zijn om ze te laten ontglippen!

De tas kan gratis worden uitgeleend aan iedereen die met groepen mensen werkt. Ze is geschikt voor ouderen (via rusthuizen, seniorenwerkingen,…), maar ook nieuwkomers kunnen ermee aan de slag (als communicatie-oefening, om te leren over de Vlaamse cultuur, om vergelijkingen te maken met het thuisland,…), evenals groepen die bezig zijn met intergenerationeel communiceren.

Hoe werkt het? Deelnemers kunnen beurtelings een voorwerp uit de tas nemen, dat bij een bepaald thema hoort (familie, eten & drinken, wonen, religie, feesten,…) Daar horen ook oude foto’s bij die herinneringen zullen oproepen.

De tas is gratis te lenen bij de Erfgoedcel Mijn-Erfgoed. Je mag haar drie weken houden. Voor het ophalen en terugbrengen van de tas van en naar Genk sta je zelf in.

Klik hier om de handleiding te downloaden.