Onder de radar


Wat vooraf ging … 

In 2019 ontdekte het team van Wouter Gheyle, Universiteit Gent, een unieke reeks luchtfoto’s uit WO II in het Amerikaans Nationaal Archief (NARA). 810 Duitse en Amerikaanse luchtfoto’s werden zorgvuldig gedigitaliseerd en gegeorefereerd. Samen dekken de foto’s het volledige Limburgse grondgebied en geven ze een beeld van de provincie in haar toenmalige vorm.

Zoek mee naar sporen uit WO II 

WO II liet heel wat sporen na in Limburg. Soms zichtbaar, vaak verborgen.

Het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed (PCCE) start met een nieuw participatief project. En daarvoor rekent het ook op jou! Duik mee onder de radar en speur naar bunkers, loopgraven, vliegvelden, noodbruggen, schuiloorden, … Allemaal overblijfselen in het Limburg van vandaag. 

Ken je zelf een relict of een overblijfsel, uit WO II? Heb je een origineel verhaal over dit relict? Prik het dan vanaf 9 oktober op de kaart of op één van de vele luchtfoto’s. Voeg vervolgens je eigen verhaal, foto’s en filmpjes toe op het platform. Deel je informatie met alle Limburgers. Of struin door de vondsten van anderen en herontdek wat al die tijd onder de radar bleef. 

“Onder de radar” in primeur

Wil jij het platform als eerste ontdekken? Wel, op vrijdag 9 oktober 2020, tijdens het weekend van de Archeologiedagen, lanceert het provinciebestuur van Limburg het digitaal platform van “Onder de radar”. Vanaf 8 uur kun je online starten met grasduinen tussen de Duitse en Amerikaanse luchtfoto’s door op de “kaart” te klikken op www.onderderadar.be.

Verken jouw omgeving en bij uitstek de volledige provincie, en leg als eerste de laatste geheimen van WO II bloot. Je kunt jouw verhaal inzenden tot 30 juni 2021.

Klik hier voor het officiële persbericht van de lancering van het project.

Schrijf je in om op de hoogte te blijven van de lancering. Je ontvangt onmiddellijk een bevestigingse-mail van je inschrijving.

Partners

Onze partners in dit project zijn: de Universiteit Gent, IOED Kempen en Maasland, IOED de Merode, IOED Lage Kempen, IOED Bosland, IOED Haspengouw West, IOED Oost-Haspengouw en Voeren, Erfgoedcel Haspengouw, Erfgoedcel Mijn-Erfgoed, Historisch Centrum Luchtmachtbasis Brustem, Agentschap Onroerend Erfgoed, Monumentenwacht Vlaanderen, Monumentenwacht Limburg en Medea.

In november organiseert Erfgoedcel Mijn-Erfgoed ook een Erfgoedweek en een Erfgoedcafé op 20 november! Meer informatie hierover volgt snel.